Toetanchamon Egypte 1330 vC

Hiernaast zie je een afbeelding waar hij is begraven.
Omdat Toetnchamon zo jong was gestorven was zijn grafkamer nog niet klaar. Hij werd daarom in een klein graf begraven,
oorspronkelijk bestemd voor een ander lid van de koninklijke familie.
Dit kleine graf, dat opvalt door zijn weinige versieringen,
was slechts aan enkelen bekend. Ook niet aan de oude Egyptenaren, getuige het graf van een latere farao, dat pal naast het graf van Toetanchamon werd gemaakt. De grafbouwers gooiden bij de bouw hiervan puin boven op de ingang van Toetanchamon's graf. Zodoende werd ongewild een goede bescherming geboden tegen mogelijke grafrovers.

Hawass, secretaris-generaal van de Supreme Council of Antiquities en explorer-in-residence van National Geographic, slaagde erin DNA te onttrekken aan de mummie Toetanchamon.

Farao Toetanchamon is verwekt uit een relatie tussen broer en zus. DNA onderzoek door de befaamde egyptoloog Zahi Hawass heeft dat aangetoond.Tot nu toe was weinig bekend over de familiebanden van Toetanchamon. Een vergelijking met het genetisch materiaal van een aantal andere mummies wijst uit dat Toetanchamon een zoon moet zijn geweest van farao Achnaton en diens zuster, wier naam niet is overgeleverd. Volgens Hawass waren incestueuze relaties in het oude Egypte niet ongewoon. De inteelt leidde echter tot erfelijke afwijkingen, vroeggeboorten en misdragen zwangerschappen. “Naar mijn overtuiging was de gezondheid van Toetanchamon al ondermijnd vanaf het moment dat hij werd verwekt,” stelt Hawass. Zo had Toetanchamon een klompvoet en vermoedelijk ook andere genetische afwijkingen. Tegen een aanval van malaria had zijn verzwakte lichaam geen verweer, zodat Toetanchamon nog voor zijn 20ste verjaardag overleed.
 
bron: http://www.nationalgeographic.nl/magazine/reportage/koning-toetanchamon